Hjälp en desperat mamma

Kära vänner, som ni märker så hinner jag inte skriva för tillfället. Presidenten har återgått till sina gamla vanliga sovvanor, vilket innebär att han vaknar ungefär en gång i kvarten eller halvtimmen om jag inte ligger bredvid honom. Då räcker det inte med att gå in till honom och visa att jag finns där, utan jag måste amma varje gång. Av med tröjan och bh:n, lägga sig ner, amma en kort stund, försöka smyga iväg, misslyckas, amma igen, försöka smyga iväg, lyckas, klä på sig, påbörja aktivitet, bli avbruten och sådär håller det på hela kvällen. Ibland känns det som att jag ska bryta ihop av stressen. Självklart finns det betydligt värre öden i livet, det vet jag, men just nu är det tungt att aldrig kunna slappna av. Det har jag egentligen inte gjort sedan han föddes, om jag tänker efter. Och det har börjat tära på vårt förhållande eftersom vi sällan orkar ta tag i att göra något tillsammans när vi ändå måste pausa flera gånger.

Det funkar inte att ha honom med oss i soffan eller liknande, för han kan bara somna vid bröstet eller eventuellt i en vaggande famn. Det är dock tyngre än att amma eftersom jag måste stå upp. Ikväll provade vi att låta pappan söva honom. Först i sängen, vilket inte gick alls, och sedan i famnen, vilket var nästan lika misslyckat. Han grät förskräckligt mycket och det vill vi inte att han ska behöva göra, även om det inte är skadligt så länge någon av oss är nära.

Har ni några tips? Hur har ni gjort? Alla sorters skrikmetoder eller annan barnmisshandel undanbedes.

Annonser

8 svar till “Hjälp en desperat mamma

 1. Jag har ju inga barn som du vet men jag läste på Höstlyckas blogg för ett tag sedan att hon helt enkelt lägger sig med sonen när han ska sova. Hon ligger i sängen och läser (kurslitteratur) och hennes man kommer in med mat och dricka till henne. Då kan pojken amma när han vaknar och sedan somna om igen och hon är där hela tiden.

  Det kanske är jobbigt i längden men samtidigt kanske detta bara är en fas och då kan det kanske vara värt ett försök?

  • Det känner jag igen (jag läser också Höstlyckas blogg) och så har jag även gjort i perioder. Oftast slutar det med att jag går och lägger mig eftersom jag dels inte orkar springa mellan och dels inte vill att han ska behöva undra var jag är. Problemet, eller vad jag ska kalla det, är att det börjar kännas slitsamt att aldrig ha någon tid för mig själv eller för förhållandet. Nu när jag studerar skulle jag behöva lägga en viss tid till att antingen läsa lite eller förbereda morgondagen.

   Vi vill självklart anpassa oss efter honom och det har varit vårt mål hela tiden. Jag undrar dock om det kanske finns en enkel ”lösning” som vi har missat i vår strävan efter att alltid, alltid möta hans behov. Vi har funderat på att prova låta pappan lägga honom och sedan söva om honom när han vaknar, men det gick ju sådär bra som du ser och jag vet inte om vi är villiga att ta den striden. Jag hoppas och tror att det blir bättre framöver.

   Inatt sov han mycket längre pass och vaknade bara två gånger på tre timmar. Stort framsteg för oss! 🙂 Därför ska vi i alla fall avvakta och se vad som händer.

 2. Googla tassmetoden. Jo, det är en metod, men inte en skrikmetod. Så fort barnet blir ledset får man klappa och trösta och vagga (eller helst inte vagga) men det gjorde vi. Poängen är att barnet ska lära sig att somna själv, utsn ammning, vaggning, klappning osv för då säger tassteorin att de har lättare att somna om själva om de råkar vakna till på natten. Vår 15 månaders dotter har gått från att vakna 10 ggr per natt till en eller två och det utan gråt o skrik. Vi gjorde detta få hon var 11 månader.

  • Tack för förslag! Tassmetoden har jag läst om på Familjeliv och den verkar snäll och bra. Det är bara skrikmetoder där barnet lämnas ensamt som jag är emot. 🙂

   Jag måste dock erkänna att jag tvivlar på att det skulle passa vår son. Jag är rätt säker på att han skulle bli helt hysterisk om jag inte antingen ammade honom eller tog upp honom. Blev er dotter det? Nu har han, som jag skrev till Jenny, sovit längre pass och därför ska vi avvakta.

   Jag uppskattar att få förslag, så tack. 🙂

 3. Jag förstår absolut att du kanske har lust att göra lite annat än att ligga brevid och vara stand by hela tiden. :-/Hoppas det håller i sig nu!

  Kram

 4. Ja fyfan för skrikmetoder. Har fått sådana tips SÅ många gånger, ”låt honom skrika ett tag så somnar han till slut”.. tror det bara funkar på barn som gnällskriker. Inte sådana som skriker sig lila i ansiktet tills stämbanden börjar krångla, som min herre gör när det krisar…

  Jag hade också problem med att lilleman vaknade ungefär en gång i timmen hela natten eller oftare… höll precis som du på att bryta ihop. Tills jag slutade amma. slutade inte helt att amma men gav honom en vällingflaska vid läggdags, så sov han mycket längre… sedan blev det succesivt så att han slutade amma (han bet mig istället när vi försökte! haha mindre trevligt det också) sedan fick han länge en flaska vid läggdags och en mitt i natten när han vaknade och absolut inte kunde somna om. Han vaknar ofta ett par ggr till men skillnaden att få sova flera timmar i sträck istället för att bli väckt HELA TIDEN är stor… är helt för amningen och gillar inte riktigt att hälla i honom massa välling, men skillnaden i gladare och mindre (MCYKET mindre) trött mamma vägde upp! (detta var när han var åtta månader, nu vid 15 månader dricker han en flaska vid läggdags och har senaste veckan slutat kräva en på natten… hallelujamoment 😉

  • Ja, usch, allt jag läst och allt jag känner rent instinktivt talar för att skrikmetoder ska undvikas till varje pris.

   Tack för ditt tips. Vad skönt att ni har hittat något som funkar för er! Det jag är rädd för är att vällingen skulle konkurrera ut amningen, vilket jag inte vill. Jag vill helst amma länge till om det känns bra. Men jag förstår verkligen att det måste kännas underbart att få sova flera timmar i sträck. Länge sedan det hände, kan jag ju säga. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s