Smala och stillasittande små flickor vill vi ha

För några dagar sedan fick jag hem ett paket från H&M med kläder till mig och den lilla sömnterroristen. Som vanligt hade jag beställt barnkläder från både pojk- och flickavdelningen eftersom jag inte bryr mig ett dugg om att klä mitt barn utifrån det han har mellan benen.

Jag blev glatt överraskad över de fina färgerna, trots att de såklart var övertydligt könsindelade, men när vi provade kläderna blev det uppenbart att de så kallade flicktröjorna i 86/92 satt alldeles för tight. Detta trots att min unge är en smalis och trots att pojktröjorna från samma kollektion (den ekologiska) satt löst. Materialet var också helt annorlunda, mindre elastiskt och gav överlag mindre utrymme för rörelse och lek.

Hur kan man inte se vad det här säger om vårt samhälle? Hur är det möjligt att vuxna människor är så fullkomligt blinda för det faktum att denna besatthet av att dela in barn enligt kön är ett symptom för något mycket större?

En påminnelse i miniatyr om att vi rabiata feminister absolut inte har uppnått målet än.

Annonser

8 svar till “Smala och stillasittande små flickor vill vi ha

 1. Sjukt! Handlar bara vantar och mössor till B från H&M numer. Men det är ju ett djäkla jobb att bevaka reor för att komma med i pris alltså… Kan rek Freshmilks rea f.ö.- de hade en del tights från Maxomorra till H&M-priser i strl 86/92 iaf häromdagen :). Kan ej uttala mig om kvalitet än mem förhoppningsvis i e.m. när D plockat med paketet hem :).

  • Jag brukar sällan handla på H&M nuförtiden och skulle gärna bojkotta dem i framtiden, men som du säger är mer könsneutrala barnkläder oftast sjukt dyra. Och reor är jag inte jättebra på att hitta. 😉

   Tack för tipset. Hur var de?

 2. Tack så himla mycket för din långa och viktiga kommentar!

  Skrikmetoder är absolut ingenting vi håller på med nu. Vi vände oss till det när vi var trötta, osäkra och desperata. Men det kändes verkligen inte bra så vi slutade med det.

  Egentligen är jag inte så ängslig över hennes sömn. Mer än att jag är mer trött än vanligt. Jag skrev inlägget eftersom många gärna hör av sig, och vill lägga sig i lite. Men det är klart att jag funderar ibland på vad som kan vara fel. Dessutom är hon lite snorig nu, jag menar vem har inte sömnsvårigheter när det är fullt med snor i skallen?

  Självklart känner hon av att jag förändrats. Det märker jag klart och tydligt. Men hon är inte mammigare än tidigare. Lite kramigare kanske, men inte klängig

  • Hoppas att du inte tog illa upp! Jag ser nu att jag lät aningen hård och det var absolut inte meningen. Hade bråttom och därför blev det lite stelt skrivet.

   När man är så trött som man kan bli under jobbiga perioder förlorar man också förmågan att tänka helt rationellt. Och man blir desperat och bitter och bara så otroligt leds på skiten. Du är inte sämre än någon annan utan det är ett tecken på att du är mänsklig. Kom ihåg det – att ingen orkar vara på topp jämt.

   Jag förstår precis hur du menar. Även om jag vet att barn kan sova ”dåligt” (det vill säga vakna ofta) och att det är helt normalt har jag många gånger undrat om han verkligen ska sova SÅ dåligt. Är det något fel på honom? Mår han inte bra? Borde vi göra något? Men i slutändan har vi låtit saken bero eftersom vi varken vill eller orkar ta tag i sömnsituationen just nu. Jag är nog inte den bästa att komma med sömntips då vi uppenbarligen inte har ”lyckats” på den fronten här hemma. 😉

   Det är ju inte alls säkert att graviditeten har betydelse för hennes sömn, det var bara en teori som jag har hört om på bland annat Knattetimmen i P4 (rekommenderas!) och som jag tycker verkar logisk. Kanske är det så enkelt som att hon befinner sig mitt emellan att behöva sova en och två gånger och att det är svårt att hitta balansen riktigt än?

 3. Och om jag kunde skriva klart först kanske…
  I det stora hela är mycket rätt bra, jag undrar bara om det finns något jag kan göra för att underlätta för henne, om hon nu är lite ängslig eller vad det nu må vara.

  • Jag tror att hon får precis det hon behöver. Hon har föräldrar som ser henne, som bryr sig och försöker hjälpa henne på vägen. Ibland finns det nog inget problem att fixa utan man kan bara finnas där under tiden som fasen pågår.

 4. Det var likadant när jag skulle köpa byxor till min unge, det fanns jättefina manchesterbyxor och jeansaktiga byxor på Lindex, men de var så smala att min tjej aldrig skulle få plats med sina goa lår i dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s