Det är mycket nu

Jag vet, jag vet – jag har sagt det tusen gånger. Men nu närmar vi oss riktigt psykologarbete i skolan, vilket skapar en spänd förväntan och en tillfälligt förhöjd ångestnivå hos de flesta studenter, och hemma är pappan sjuk.

Igår eftermiddag och kväll var barnets humör aningen labilt. Eller om vi säger så här: vi var i stort behov av en exorcist men jag kunde inte för mitt liv komma på någon närstående som jobbar inom den yrkeskategorin. Efter många timmars gnäll och gråt och golvkastande och lakanbitande (fråga inte) slocknade han i alla fall vid bröstet kring 21-tiden. Herrejesus, lättnaden!

Jag fattar inte hur ungen orkar gå an som han gör. Det är nonstop räserfart från den sekund han slår upp ögonen till brottningsmatchen i sängen innan han slutligen kraschar in i sömnen. Han sover dock ca. 45-60 minuter per dag och skulle inte orka vara utan den pausen. Den senaste tiden har han faktiskt sovit lite längre stunder när han väl somnat för natten, två timmar ibland, vilket i sig är ett stort steg i rätt riktning för vår familj. Egentligen tycker jag inte om den formuleringen, den låter så värderande, men jag sticker inte under stolen med att jag önskar att jag kunde få lite mer nedvarvningstid innan jag själv lägger mig. Speciellt under perioder som denna, när jag har fullt upp och känner mig stressad.

Kan ni inte vara snälla och berätta hur era barn sover? Vilka tider (ungefär)? Är de regelbundna i sina vanor eller varierar sömnen mycket? Jag är medveten om att det inte går att jämföra barn eftersom alla är olika, men jag tycker ändå att det är intressant att höra om hur andra familjer har det.

Annars: inte mycket. Kram på er.

Annonser

8 svar till “Det är mycket nu

 1. Siri är 22 månader och extremt rutinstyrd. Det spelar ingen roll hur mycket hon sover på dagen och om vi är på världens roligaste kalas, när klockan är 18.45 ber hon om välling och gå och lägga sig. 19.00 SHARP. Önskar ibland att vi kunde rucka på den tiden. Hon sover sällan hela nätter, utan vaknar för det mesta en eller två gånger då vi får stoppa om henne igen. Sover en till två timmar efter lunch också.

  • Tänk så olika det kan vara. A är definitivt mer kvällsmänniska än morgonmänniska, liksom vi föräldrar. Han är inte någon rutinmänniska och det är inte vi heller, så det kanske beror på hur vi har vant honom? Jag vet inte.

 2. MIna två har nästan alltid, typ från 8mån kanske, varit väldigt kvällströtta. Skulle lätt däcka efter 18nåt men vi har styrt upp det med läggning 19.30 (nu är de 5 och 2,5). Detta för att de rackarna vaknar så in i helvete tidigt annars. Har levt med morgon 4.30 och 5.00 väääääldigt mkt i mitt liv. Nu vaknar de mellan 5.30 och 7.00. Mest 5.30 tyvärr.
  Minsta sover en timme när han går på förskolan, annars inget hemma. De sover i princip hela nätter, i perioder vaknar de och skriker utan tillsynes anledning men somnar oftast snabbt om igen utan att man behöver göra nåt. Att inte få sömn är tortyr alltså. Överjävligt när jag amma tusen gånger per natt OCH sen gick upp för dag 4.30. Att jag inte dog alltså. Min bästaste sambo gick såklart upp med äldsta när han inte skulle jobba men nästanb alltid skulle han ju liksom det…

  • Shit, du är min hjälte som orkar med så tidiga morgnar! Fattar inte hur du kan fungera och gå till jobbet överhuvudtaget. Jag är så sjukt morgontrött och blir direkt deprimerad när jag sover dåligt, vilket förstås är JÄMT sedan sonen föddes.

   Och ja, att du inte dog! Ge dig själv en stor klapp på axeln för du är supermom. 🙂

 3. Vår lilla är en riktig vilding också. Fullt ös medvetslös. Lite beroende på när vi kommer ur sängen på morgonen så sover hon en eller två gånger, oftast runt en 40 minuter. Läggning har vi vid klockan 20, jag är egentligen inte den som anser att rutiner är ett absolut måste men för Lilla S skulle så är vi ganska petiga med just läggning, annars kommer det sluta med storgråtande och övertrött lilltjej. Sen brukar hon sova fram till 23 ungefär då hon får mat och sen dröjer det någonstans mellan 2-4 timmar innan hon gnyr efter mat igen. Det skulle vara himmelskt med en unge som sov hela nätterna men det är Lilla S som får styra det där efter sina behov.

  • Jag är inte heller särskilt rutinfrälst, varken vad gäller mig själv eller mitt barn, men om du känner att Lilla S mår bäst av det gör du förstås helt rätt. Barn är olika och behöver olika saker.

   Jag har slutat vänta på hela nätter eftersom det bara skulle stressa mig ännu mer. Istället har jag accepterat att det är som det är just nu. Men visst hägrar längre sovpass, det gör de. 😉 Vi får andaaas och härda ut ett tag till, eller vad tror du?

   Pepp till dig!

 4. Lo sover mellan 20 eller 21 på kvällen till 07 på morgonen. På förskolan får hon sova max en timme efter lunch, och på helgerna får hon inte sova på dagen, och då nattar vi henne runt 19. Att lägga henne så tidigt som 19 går bara om hon inte fått sova på dagen, hopplöst annars, hehe. Om vardagarna är det rätt mysigt att ha henne vaken dock, men det är skönt med vuxentid också, så det kör vi på helgerna.
  Hon sover hela nätterna utan uppvak!
  Hoppas ni får lite ordning och rutin, Lo har varit rätt lättstyrd sömnmässigt sen hon började förskolan, vid 11 månaders ålder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s