Därför

Internationella kvinnodagen. Onödig, sägs det. Vi har det ju så bra. Och var är männens dag?

Låt oss gå igenom några fakta.

Könsstympning. Flickors sexualitet ses som ett hot som måste kontrolleras och därför har runt 130 miljoner flickor och kvinnor världen över blivit utsatta för könsstympning.

Många blir sexuellt utnyttjade och löper en högre risk att drabbas av HIV. 200 miljoner kvinnor saknar tillgång till preventivmedel.

Påtvingade äktenskap. Många flickor gifter sig med män som blivit utvalda av familjen och 36 procent av världens flickor ingår äktenskap innan de är myndiga.

Graviditet och mödravård. Tidiga äktenskap leder till att flickor också föder barn tidigt. Varje år föder 14 miljoner flickor mellan 15 och 19 års ålder barn. Ung ålder hos mamman utgör en risk för att hon eller barnet ska dö vid förlossningen. 35 procent av kvinnorna som blir gravida i utvecklingsländer får ingen hälsovård alls under graviditeten.

Varje dag dör 1000 kvinnor i samband med svåra förlossningar. En kvinna var nittionde sekund. I Kongo-Kinshasa är risken att dö i samband med graviditet eller förlossning en på 13. Jämför det med Sverige, där risken är en på 17 400, för att få perspektiv. Varje år dör dessutom 47 000 kvinnor på grund av osäkra aborter, vilket utgör 13 procent av mödradödligheten årligen. Mörkertalet för hur många osäkra aborter som genomförs antas vara mycket större.

I en kris eller krigssituation är kvinnors sexuella rättigheter det första som sätts ur spel. Sexuellt våld och våldtäkt är effektiva vapen, i synnerhet om kvinnan blir gravid.

Flickor får inte möjlighet att gå i skolan, vilket leder till att de fortsätter att vara utsatta och beroende. Och fastnar i fattigdomen. Dessa flickor vet inte att deras rättigheter har blivit kränkta. Ingen har någonsin talat om för dem att de har några rättigheter, eller frågat dem vad de vill göra av sina liv.

Kan du greppa att det här fortfarande är verklighet år 2012? Låter det orimligt, ofattbart, orättvist? Omänskligt?

Ja, visst gör det. Men det är sant. Det händer varje dag, varje minut, varje sekund, om och om igen.

Så, varför en internationell kvinnodag?

För att visa solidaritet för världens alla flickor och kvinnor som faller offer för orättvisan mellan könen. För att det finns en värld utanför den svenska bubblan där detta faktiskt sker.

Betyder detta att feminismen är överflödig i Sverige?

Absolut inte.

Folk har svåra problem med att vi feminister påpekar att samhället och deras livsval (som givetvis formas av samhället) inte är rättvisa eller okej. Det är betydligt mer bekvämt att sticka huvudet i sanden och fortsätta i samma gamla fotspår än att behöva förändra sitt liv och sin världsbild. Självklart behöver män fortfarande maka på sig för att kvinnor ska få en större del av kakan. Det finns ju inte hur mycket makt som helst att tillgå så några får ge och några får ta för att det ska bli jämställt. Men i förlängningen vinner män på det minst lika mycket då de i ett jämställt samhälle får mer tid med sina barn och annat bra som främjar hälsa och välmående. Det är ju inte så att stereotypa könsroller bara påverkar flickor och kvinnor negativt utan mansrollen är rätt otrevlig och hindrande den också, när den är påtvingad.

Jag tycker att det är väldigt viktigt att stå fast vid att det behövs ett ord för att tydliggöra att målet inte är uppnått. Ett argument mot feminismen brukar vara att vi minsann har det bra i jämförelse med dels andra länder och dels kvinnor för 50-60 år sedan, men allvarligt talat tänker jag precis tvärtom. Att förneka feminismens betydelse är att vara historielös och spotta alla de kvinnor och män som kämpat för att vi ska ta oss till den punkt vi är idag i ansiktet.


Källor:
Läkare utan gränser.
Unicef.
RFSU.

Fler som har skrivit om internationella kvinnodagen:
Sagogrynet.
J.
Hippiemamman.

Annonser

10 svar till “Därför

  1. Mycket bra skrivet! Glad över att du också uppmärksammar dagen, även om vi är feminister varje dag så behöver den hör dagen verkligen få ta sin plats- om inte annat av respekt för vad den har betytt historiskt och vad alla de feministerna gjort för oss!

    • Tack! Det känns självklart att ge alla de människor som stått på barrikaderna för min rösträtt, aborträtt och allt annat jag kan ta för givet idag lite cred.

  2. Alltså gåter nästan här av det här det här inlägget. Så bra skrivet! Tack!

  3. Ping: Internationella kvinnodagen « Post DBT

  4. Gilla!

  5. Ping: Alla tiders | Mama Bear

  6. Men amen igen! Älskar hur du skriver!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s