Alla tiders

När vi ändå är inne på ämnet mödravård måste jag få skriva några korta ord om detta. Lustgasen ska tas bort eftersom den har en negativ påverkan på både människor och natur.

Jahapp.

Det brukar ju heta att barnafödande är det mest naturliga i världen och något som kvinnor har gjort i alla tider. Och det är just den punkten som förbluffar mig. Kvinnor har, helt riktigt, fött barn i alla tider och ändå har man inte lyckats komma på en smärtlindring som är mer effektiv än de alternativ som finns tillgängliga samtidigt som den inte påverkar våra barn negativt. Vi kan transplantera organ och rädda barn som föds i graviditetsvecka 24, men den här nöten är omöjlig att knäcka.

Kalla mig bitter och cynisk, men jag tycker att det faktum att en smärtlindring som majoriteten av alla födande kvinnor använder sig av tas bort innan ett fullgott alternativ finns att tillgå säger allt om samhällets syn på vård som är riktad till kvinnor. Det är en prioriteringsfråga och där står kvinnan oftast som förlorare.

Om man verkligen vill minska koldioxidutsläppen finns ett superenkelt och effektivt sätt att göra det på: uppmuntra människor att sluta äta kött eller åtminstone minska sin köttkonsumtion. Men en sådan förändring är tydligen alldeles för radikal och kränker människors rättigheter. Folk blir helt galna och sparkar bakut som om det gällde livet. Mycket mer humant att ta ifrån kvinnor den smärtlindring de använder sig av i genomsnitt två-tre gånger per livstid under en situation som i slutändan ger samhället en ny människa. Kvinnor har ju offrat sina kroppar och sin hälsa i alla tider så varför skulle de sluta med det nu?

Annonser

14 svar till “Alla tiders

 1. Ja, eller varför inte skära ner på bilåkandet? Att använda miljö som ursäkt i detta fallet är lite som att sätta ett plåster på ett amputerat ben – det gör verkligen jättestor skillnad! Eller inte… Blir så arg! Kan vi inte ta bort bedövning och anestesi för medicinska ingrepp på män också? Förr i tiden hade dem inte de möjligheterna till smärtlindring – naturligt om något!

  • Ja, det finns flera områden som går att förändra, så jag ser inte riktigt hur detta går att motivera med miljöskäl. Jag köper det inte.

 2. Herregud. Jag blir helt stum.

 3. JA! Jag var på vippen att använda köttätandet som jämförelse igår. Tycker verkligen att folk kunde göra en insats där. Och gissa vad som håller den nedskärningen tillbaka i vår familj? Jo, mannen som inte fattar hur man lagar vegetariskt ;). Tur för honom att han också är skitförbannad över lustgasgrejen och satt och googlade på det hela kvällen igår, haha. Men ändå- jag tror ju att män som grupp är de största köttkonsumenterna (vilket väl är ganska okontroversiellt att påstå eftersom de är de generellt största matkonsumenterna).

  Jag tyckte att jämförelsen med en bilresa Gbg-Venedig var intressant också (alltså- så mycket snittar lustgas i koldioxidutsläpp per förlossning). Det är ju inget! Jämför det med all onödig pendling, herregud.

  • Oj, vad konstigt, din kommentar hade hamnat i skräpposten. Hmm.

   Visst är det så att män konsumerar mer kött. I tidningen Buffé för ett tag sedan var det ett helt inslag om att ”riktiga män äter sallad”. Jesus… Nu är jag inte särskilt förtjust i begreppet ”riktiga män” överlag, men seriöst, en riktig man borde väl kunna äta vad han vill? Machokulturen är så otroligt löjlig.

 4. Någon läkare som hade uttalat sig om det hela sa något i stil med att det inte var någon fara att ta bort lustgasen för nu för tiden finns det ju så många andra bra alternativ. Jag vet inte riktigt vilken verklighet han lever i men uppenbarligen inte i samma som den svenska förlossningsvården befinner sig i, särskilt inte då det sparats in så mycket på den att barnmorskorna inte verkar ha tid att stötta dem som vill använda sig av alternativa metoder.

  • Det är ytterligare en aspekt. Var är personalen när kvinnan går igenom smärtorna? Barnmorskorna kan inte, som det ser ut idag, finnas vid den födande kvinnans sida under hela förlossningen, vilket jag tycker är synd. Om kvinnan vill det, förstås.

 5. Men amen! Väldigt bra skrivet!

 6. Himla bra skrivet! Emvehå/ stolt vegetarian sedan 28 tillbaka, och lustgasälskare 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s