Utmaning

Jag har blivit utmanad av Lisa. Hurra vad kul!

Så här funkar det:
– Each tagged person must answer the 11 questions given to them by their “tagger” and post it on their blog.
– Then, choose 11 new people to tag and link them in your post.
– Create 11 new questions for the people you tag to answer.
– Go to their page and tell them they’ve been tagged!
– Do not tag back to the person who has already tagged you.

1. Om du bara fick äta en frukt resten av livet, vilken skulle du äta då?
Tro det eller ej, men jag svarar nog apelsiner. Få frukter slår perfekta julapelsiner. Fast vattenmelon är inte dumt det heller.

2. Hårt och intensivt eller mjukt och innerligt? (Tolkningsfråga)
Mjukt och innerligt på alla områden. Jag gillar inte hets.

3. Vem, fiktiv eller verklig, död eller levande, skulle du vilja styrde Sverige? (Ja vi pratar person här, inte parti.)
Lars H. Gustafsson, för att jag tycker att det saknas ett barnperspektiv i praktiken. Vi säger att vi värnar om barnen och att de har all rätt i världen, men samtidigt är det fullt tillåtet och till och med rekommenderat att misshandla sina barn genom diverse skrikmetoder så som 5-minuters-metoden eller Sova-hela-natten. När ska vi som samhälle ta ställning för barns rätt till psykiskt välmående i lika stor utsträckning som det fysiska välmåendet? Upp till kamp för de små och värnlösa!

4. Ditt drömyrke?
Jag kan helt ärligt inte föreställa mig ett mer givande yrke än det jag har valt, vilket är psykologyrket. Jag hjärta psykologyrket.

5. Vart drömmer du om att resa?
Jag är en riktigt tråkig människa som älskar att vara hemma. Jag älskar vardagen, trygghet, stabilitet, att veta vad jag har och allt det där. Äventyr är inget för mig och jag kan inte för mitt liv förstå varför man skulle vilja backpacka genom Europa eller bestiga berg när man lika gärna kan sova i en skön säng i ett hotellrum där det finns tillgång till internet, telefon och rinnande vatten. Samtidigt njuter jag innerligt när jag befinner mig i naturen och får andas frisk luft och höra fåglar kvittra. Så, tja, det vete katten vart jag ska åka. Tips?

6. Vem skulle du helst vilja ha med dig på en öde ö? (Du får inte nämna en familjemedlem.)
Gudrun Schyman och jag skulle nog kunna diskutera oss igenom tristessen. Och jag är rätt säker på att hon är en redig person som kan se till att vi överlever också. (Själv skulle jag nog mest ligga i fosterställning och gråta. Fatta paniken!)

7. Hur ser en perfekt dag ut för dig?
Först och främst vaknar jag utvilad (hello, minns inte ens hur det känns!) bredvid min älskade unge och hans pappa. Vi är alla på skapligt bra humör och redo för att ta oss an en ny dag tillsammans. Det är fredag och jag är ledig efter att precis ha avslutat en kurs, vilket innebär att jag inte har några måsten som hänger över mig på hela helgen. Vi äter ordentlig frukost i lugn och ro. Eller ja, vi föräldrar äter och barnet petar i sig smöret från mackan och skriker ÖLK! (= mjölk). Därefter går vi ut på promenad i det fina vädret och spatserar omkring hand i hand alla tre samtidigt som vi föräldrar, i vanlig ordning, pratar om vilket underbart vackert och unikt och underbart barn vi har och herregud så lyckligt lottade vi är som fick honom. Vi möter upp vänner och picknickar oss igenom dagen. På kvällen, efter att Presidenten har somnat utan större protester, ser vi flera filmer på raken och äter chips och ostbågar och choklad. Sedan lägger vi oss på varsin sida om vårt livs stora kärlek som ligger med knäna under magen och rumpan upp i luften och håller hans små händer samtidigt som vi, än en gång, pratar om hur fantastisk och speciell och bäst i världen han är och hur kan han vara så fin?

8. Vad irriterar du dig på hos andra människor?
Jag är faktiskt rätt tillåtande mot andra människor. Till skillnad från min käre livskamrat stör jag mig sällan på folk utan är ganska bra på att sköta mig själv och skita i andra när det gäller vardaglig irritation. Det som får mig att se rött är när föräldrar på något sätt kränker sina barn eller när jag ser någon bli utfryst i en grupp. På ett mer personligt plan tycker jag väldigt illa om människor som är så inne i sina egna bubblor att de inte kan förstå hur andra inte kan känna likadant. Detta kan till exempel gälla föräldrar som är oh-so-very-lyckliga över att ha fått barn och ser konstigt på en när man säger att man tycker att det första året var skitjobbigt och inte alls särskilt kul. Elitister av olika slag är inte heller min kopp te. Personer som inte kan uppskatta den viktiga roll ICA-kassörskan eller fabriksarbetaren har i samhället borde ta sig en funderare på hur deras liv skulle se ut om inte dessa ”enkla arbetare” packade upp deras mat prydligt i hyllorna åt dem.

9. Nämn fem bra egenskaper hos dig själv!

 • Jag är generös och delar med glädje med mig.
 • Jag har ett genuint intresse för mina medmänniskor och känner för andra väldigt (kanske för) mycket.
 • Jag är förlåtande och accepterar att människor är mänskliga och gör misstag.
 • Jag är lojal.
 • Jag har med tiden lärt mig att sätta gränser. Jag tycker att det är otroligt viktigt att vara ärlig mot sig själv och veta hur mycket man egentligen orkar med, istället för att ställa upp på allt och bränna ut sig totalt. Den energi jag har behöver jag portionera ut på ett vettigt sätt, så att den räcker länge.

10. Vilken kändis skulle du vilja träffa, och vad skulle du säga till hen?
Svårt! Jag skulle nog vilja säga Björklund några sanningens ord om vad jag tycker om hans åsikter. Fast vill jag träffa honom egentligen? Njae. Får jag svara Lars H. Gustafsson igen?

11. Vilken är din favoritfilm?
Jag är svag för thrillers och ser helst sådana filmer, men en film som lämnade en speciell känsla i min mage var ”Stranger than fiction”. Länge sedan jag såg den dock så det är inte säkert att jag skulle känna likadant idag.

Jag vill att följande finingar svarar på mina frågor:
Carolina.
Ekomamman.
Ett liv, ett äventyr.
J.
Jenny I (du får svara i en kommentar om du vill).
Hanna.
Hippiemamman.
K.
Karin.
Livmodern.
Vilda barn.

1. Hur skulle du beskriva dig själv med fem ord?
2. Finns det någon mening med livet?
3. Tror du på den fria viljan? Utveckla!
4. Ditt mardrömsyrke?
5. Vilka materiella ting ligger dig varmast om hjärtat?
6. Vad önskar du för ditt/dina barns framtid? (Fri tolkning.)
7. Vad sårar dig mest: att bli kallad ful, elak eller korkad?
8. Vilka egenskaper uppskattar du hos din eller söker hos en partner?
9. Tror du på Gud eller någon annan högre makt? Om ja, hur interagerar tron med ditt övriga liv?
10. Har du civilkurage?
11. Hur får man trygga, lyckliga barn? Vad ska föräldrar göra och vad ska de inte göra?

Annonser

15 svar till “Utmaning

 1. Verkligen intressant att läsa dina kloka och genomtänkta svar! Och svaret på fråga tre: Jag säger amen på den!

 2. Puh, det var rediga frågor, tack för utmaningen :). Ska svara så fort jag sovit, påminn mig om jag glömmer (jag har en tendens att göra det, tyvärr- synd att jag inte är biologistiskt lagd och kunde skylla på hormonerna ;))!

 3. Äsch, jag svarar nu ändå så jag inte glömmer- men om det är ogenomtänkt skyller jag allt på sömnbrist ;).

 4. Åh, vad roligt att jag får vara med trots avsaknaden av en blogg!

  1. Hur skulle du beskriva dig själv med fem ord?
  Humoristisk, förlåtande, generös, allvarlig och kärleksfull.
  2. Finns det någon mening med livet?
  Ja, jag tror att det finns en mening med livet och att det är att i största möjliga mån försöka älska sina medmänniskor och göra världen till en bra plats att leva på både för de som lever i samtiden och för kommande generationer.
  3. Tror du på den fria viljan? Utveckla!
  Ja, jag tror på att människan som varelse har en fri vilja på så vis att ingen högre makt eller ödet styr henne. Dock är jag övertygad om att vår fria vilja är kraftigt hämmad pga rådande normer och konventioner kopplade till kön, klass, etnicitet, utbildningsnivå och sexuella preferenser. Att de val som vi upplever som fria ofta är styrda av förväntningar och krav från vår omgivning. Jag tror också att det sätt som vi lever i västvärlden kraftigt hämmar människor i tredje världen från att kunna leva sina liv till dess fulla potential och göra fria val då vi på många olika vis stigmatiserar och utsuger dem.
  4. Ditt mardrömsyrke?
  Generellt allt som går emot mina principer, t ex sådant som uppmuntrar till konsumtion, kapitalism och förtryck av människor i tredje världen. Likaså sånt som är en del av eller uppmuntrar konflikter som t ex militär.
  5. Vilka materiella ting ligger dig varmast om hjärtat?
  På första plats måste jag nog säga min iPhone då jag använder den till allt – ringa, sms:a, surfa, lyssna på musik, kalender, anteckningar, påminnelser, mail etc. Utöver det är det mina böcker, jag älskar böcker och att vara omgiven av dem.
  6. Vad önskar du för ditt/dina barns framtid? (Fri tolkning.)
  Att de blir kärleksfulla och trygga individer med frihet att forma sitt liv efter sina egna preferenser och önskemål.
  7. Vad sårar dig mest: att bli kallad ful, elak eller korkad?
  Absolut elak. Korkad och ful känns som ganska oviktiga saker i jämförelse då det inte är saker som gör andra människor illa. Att upplevas som elak däremot skulle verkligen vara hemskt.
  8. Vilka egenskaper uppskattar du hos din eller söker hos en partner?
  Att hen är uttalad feminist med önskan om att leva jämställt. Att hen är kärleksfull, humoristisk, lojal, ömsint, generös, prestigelös, lugn, trygg och allmänbildad.
  9. Tror du på Gud eller någon annan högre makt? Om ja, hur interagerar tron med ditt övriga liv?
  Ja! Att vara kristen är en del av den person jag är och går inte att skilja från resten av min person eller mitt liv. Det påverkar hur jag tänker om människor, miljö, konsumtion, jämställdhet etc. Att jag försöker ha ett helhetstänk i hur jag konsumerar och förbrukar jordens resurser. Att jag försöker skilja på sak och person och vara respektfull och tålmodig mot mina medmänniskor. Att jag varje dag är tacksam för mitt liv och att jag är älskad och buren av Gud. Att alla människor har ett värde i sig själva bara genom att vara människor varför jag t ex är absolut helt emot dödsstraff. Att jag tror på att vända andra kinden till och försöka att inte vara hämndlysten. Sen kan jag självklart vara stressad, trött, irriterad och sårad som alla andra vilket gör att jag inte alltid orkar leva upp till mina egna principer. Men då vet jag att det kommer en ny dag och en ny chans att göra bättre imorgon. För att sammanfatta skulle man kunna säga att mitt liv är en väv där allt hör samman och där jag tror att det jag gör mot skapelsen och mina medmänniskor ger större effekter än vad jag kan se här och nu och att det jag gör mot mina medmänniskor, det gör jag i förlängningen mot Gud.
  10. Har du civilkurage?
  Ja, det tycker jag. Jag ifrågasätter i stort sett alltid om jag hör antifeministiska, rasistiska, homofobiska eller i allmänhet föraktfulla åsikter. Jag försöker att alltid stå upp för den svagare människans värdighet. Skulle jag bli vittne till hur någon blev utsatt för ett övergrepp av något slag skulle jag inte dra mig för att ringa polisen och kanske försöka distrahera förövaren/-rna.
  11. Hur får man trygga, lyckliga barn? Vad ska föräldrar göra och vad ska de inte göra?
  Genom att ge oändlig kärlek, respekt, närhet, uppmuntran och tålamod. Genom att lyssna på och bemöta sitt barn som den kompetenta individ hen är med rätt till känslor, tankar och åsikter värda att ta på allvar. Det man inte ska göra är att kränka, förlöjliga och förminska sitt barn.

 5. Roliga frågor! Ska svara nä jag får tid! 🙂

 6. Ska försöka få tid att svara i veckan!

 7. Ping: Utmanad! | Ekomamma i stan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s